Agáve a zdraví

Agáve a zdraví

Agáve je polopouštní https://www.zoo-olomouc.cz/za-same-jednicky-zdarma-do-zoo rostlina blízká kaktusům, která roste v Americe. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, která přežívá i v drsných horských podmínkách, kde teplota pod -25 °C není výjimkou. Za jistých podmínek tuto rostlinu můžeme vypěstovat také u nás, nejlépe se jí však bude dařit v Mexiku. Pro pěstování je třeba dobře odvodněné zeminy. Nejlépe se dá množit odnožemi, žije do věku 20-40 let a poté po odkvětu odumírá. Řadí se do čeledi sukulentních rostlin, překlad jejího jména zní majestátní nebo obdivuhodná. Kromě sirupu se vyrábí z agáve sirup a mexický národní nápoj tequilla.rostliny agáve v Mexiku
Jaké má tato rostlina účinky na lidské zdraví? Oproti běžnému cukru obsahuje o polovinu méně kalorií, přičemž ani nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Má protizánětlivé a antibakteriální účinky, je proto skvělá pro léčbu řezných ran či odřenin. Příznivě působí také na srdce a cévy – cévy čistí a zamezuje jejich zanášení, zlepšuje krvetvorbu a vstřebávání některých živin (například vápník). Také posiluje imunitu a chrání před vznikem rakoviny v tlustém střevě, příznivě působí vlastně na celou trávicí soustavu, je lehce stravitelná, napomáhá činnosti žlučníku a trávení tuků. Z minerálních látek je třeba vyzdvihnout především železo, vápník, hořčík a zinek.
Pokud máme srovnat samotnou rostlinu a sirup z ní, je třeba si uvědomit, že se nejedná o to samé. Přírodní extrakty z této rostliny mají podobné účinky na lidský organismus jako rostlina sama, to bohužel pro sirup úplně neplatí. agáve – detailSirup se totiž vyrábí tak, že se rostlina nakrájí a extrahuje se z ní cukrová šťáva, která se dále tepelně a enzymaticky upravuje, čímž výsledný produkt ztrácí prospěšné látky, které se přemění na škodlivou fruktózu. A ta je mnohdy škodlivější než glukóza obsažená v běžných cukrech, neboť tuto umí zpracovávat každá buňka v našem těle, zatímco fruktózu umí zpracovávat pouze játra. Ty při přetížení začnou tukovatět, což vede ke zvýšenému riziku diabetes, zvyšování LDL cholesterolu, metabolickému syndromu a zvýšené hladině kyseliny močové.